Fotoperationer
Alla de operationer vi utför på framfoten görs i lokalbedövning, en s.k. fotblockad. Tidigare bedövades foten genom att lokalbedövning sprutades runt tårna som skulle opereras. Detta var ganska smärtsamt och har nog bidragit till att vissa är tveksam till en operation. Numera sker bedövningen så att ett nålstick placeras nedanför den inre fotknölen och två stick på fotryggen. Eftersom nålarna är mycket tunna känns sticken inte så mycket och lokalbedövning är inget man behöver oroa sig för.
![]() 1. Sticket nedanför inre fotknölen bedövar fotsulan och insidan av foten. | ![]() 2. Sticket över fotleden bedövar området mellan stortån och andra tån. 3. Sticket tvärs över fotryggen bedövar ovansidan av foten. |
---|---|
![]() 3. Blodtrycksmanschett sätts ovanför fotknölarna. |
HALLUX VALGUS
Orsaken till att stortån vinklas och att det bildas en ömmande knuta vet man inte säkert. Slapphet i ledband och senor är den troligaste förklaringen medan smala skor sannolikt inte har någon betydelse. Det är betydligt vanligare hos kvinnor och förekommer ofta i släkten.
HAMMARTÅ
En tå som kröker sig kan ge en ömmande förhårdnad på ovansidan och ge skobesvär. Ofta förekommer en krokig 2:a tå samtidigt med en Hallux valgus. Tån kan då lägga sig ovanför eller under stortån.
Vid operation rätas tån ut genom att en del av skelettet tas bort och det bildas en slinkled. I början blir tån ”sladdrig” men stelnar snart till. Ibland är det bättre att göra en steloperation i den krokiga leden. För att steloperationen skall läka fixeras tån med ett metallstift i c:a 5 veckor. Under denna tid kan man inte ha vanliga skor. Stiftet dras ut vid återbesök efter 5 veckor. Det sker på mottagningen och är inte smärtsamt. I båda fallen tillåts full belastning från början.
Andra tån ligger ofta ur led vid en kraftig hammartå felställning. Då måste man skära av sträcksenan och ibland flytta böjsenan till ovansidan av tån för att tån skall komma på plats i leden och inte kröka sig igen.
Sjukskrivningstiden är c:a 5-6 veckor om stift används. Man får räkna med att tån blir något kortare efter operationen. Svullnad kan kvarstå i flera månader och tån blir ibland inte helt smal igen.
Slutresultatet blir oftast bra med en rak tå som inte ger skobesvär. Om man har besvär av en Hallux valgus samtidigt, kan båda operationerna göras vid samma tillfälle.
MORBUS MORTON
märtsam utstrålning i framför allt 2:a och 3:e tån eller 3:e och 4:e tån kan ibland bero på att en nervknuta kommer i kläm mellan dessa tår.
HALLUX RIGIDUS
Artros, eller förslitning, i stortåns grundled kan uppkomma i ganska tidig ålder. Man vet inte säkert orsaken, men risken är större efter en skada i leden. Det är något vanligare hos män.
NAGELTRÅNG
Nageltrång är en vanlig och ofta plågsam sjukdom. Den ses mest hos ungdomar men även äldre kan ha besvär. Nageln växer ned och in i huden längs sidorna av nageln. Det ger smärta framför allt när man har skor. Orsaken till nageltrång är oklart men en alltför kort klippt nagel har sannolikt betydelse.
HÄLSPORRE
Smärta under hälen är ett vanligt symtom. Den kan uppkomma utan någon förklaring. Ofta blir smärtan värre vid ökande belastning. Typiskt vid hälsporre är att det gör riktigt ont vid första steget efter vila. Orsaken till besvären är en inflammation i senfästet i fotsulan. På röntgen ser man ibland en bensporre just där inflammationen sitter.
DROPPFOT
Det är en fot som hänger ned på grund av en nervskada antingen perifert nere på benet eller t.ex. efter en stroke. Oförmåga att lyfta upp foten som beror på att muskulaturen på framsidan av underbenet har blivit förlamad.
PLATTFOTHET
Medfödd plattfothet är ett mycket ovanligt tillstånd. Däremot är förvärvad plattfothet i vuxen ålder betydligt vanligare. Tillståndet är vanligast hos medelålderskvinnor.
HÄLSMÄRTA / KNÖL PÅ HÄLBENET
Hälknölar samt hälsenesfästes inflammation, Haglunds Triad.
FRAMFOTSSMÄRTA - METATARSALGIA
Framfotssmärta som sitter under fotsulan och uppvisar en hudförhårdnad eller callositet beror på att ledhuvudena till tå 2-5 trycker ned i fotsulan.
SKRÄDDARKNUTA
Hos en del patienter är framfoten så bred att skorna skaver över utsidan av foten vid lilltån. Förändringen har fått sitt namn av att skräddarna förr satt med benen i kors på ett bord när de sydde och fick tryck mot utsidan av framfoten.