top of page

Handoperationer

Alla operationer som vi utför på händer görs i lokalbedövning, en s.k. handblockad. Nålarna vi använder för bedövning är mycket tunna så sticken känns inte så mycket och bedövningen är inget man behöver oroa sig för.

Alla operationer i händerna utförs i blodtomhet, en blodtrycksmanschett sätts runt handleden och blåses upp. Då blöder det inte i operationsområdet vilket underlättar operationen. Trycket av manschetten runt handleden kan först känns besvärande men minskar sedan. Efter operationen får patienten ett bandage runt handen. Planera hemresan efter operationen, du bör inte köra bil hem.

Stygnen i såret tas bort efter 2–3 veckor hos distriktssköterska eller hos oss. Sjukskrivningslängden varierar mellan olika operationer och beroende på vilka arbetsuppgifter man har.

Vid alla operationer svullnar handen och fingrarna något men normalt så försvinner svullnaden i handen succesivt och helt efter någon månad. Efter operationen får du ett skriftligt träningsprogram för att komma i gång snabbare med handens funktion. Efter vissa handoperationer behövs även en remiss till arbetsterapeut.

  • TRIGGERFINGER / KNÄPPFINGER / SPRÄTTFINGER
    Böjsenorna till ett eller flera fingrar kan svullna lokalt. Senorna glider då sämre i sin senskida och kan då ge smärtsamma upphakningar och låsning av fingret. Denna låsning kan åtgärdas med en klyvning av ett tvärgående ringformat ligamentet så att senorn kan glida fritt utan upphakning. Sjukskirivning är upp till 3-4 veckor. De flesta patienter klagar över att fingret/fingrarna hakar upp sig när man först böjt fingret och sedan skall räta ut detsamma. Ibland måste man hjälpa till med den andra handen och räta ut fingret passivt. Massage av handflatan eller stötvågsbehandling har ingen positiv effekt på problemen. Målet med en operation är att ge senan utrymme så att den kan glida fritt. Det görs i lokalbedövning, man öppnar ett litet snitt i det distala böjvecket i handflatan precis ovanför senan som är inblandad. Klyver upp senskidan i ett litet område, känner att senan löper fritt utan upphakning. Sjukskrivning 3-4 veckor beroende på arbete. Som slutresultat kan man förvänta sig momentan förbättring utan upphakningar. Oftast mycket bra resultat, sällan behov av hjälp med mobilisering av arbetsterapeut efter operation.
  • CARPALTUNNELSYNDROM (CTS)
    CTS innebär nattlig smärta samt domningar i tummen, pekfinger och långfinger är vanliga symtom. Ofta måste man gå upp nattetid och skaka handen. Men man kan även ha det dagtid när man t.ex. cyklar, kör bil och håller i ratten, talar i telefon. Besvären uppkommer av att en nerv (medianus nerven) i handflatan blir klämd. Det beror på svullnad i mjukdelarna under nerven som pressar upp den mot ett tvärgående ligament. Om inklämningen får fortgå under en längre tid kan nerven få en permanent skada. Diagnosen ställs vid undersökningen. Ibland måste man komplettera med ett EMG/ENG, där man mäter nervledningshastigheten i nerven. En vanlig behandling är en s.k. nattskena. Den håller handleden utsträckt så att nerven kläms mindre och man vaknar inte av att handen domnar på natten. Opraktisk att använda dagtid för de patienter som har besvär av domningar då. En del provar inflammationshämmande tabletter oftast med tveksam effekt. De patienter som har dålig effekt på nattskena eller annan icke kirurgisk behandling behöver överväga att genomgå en operation för att lätta på det tvärgående ligamentet så att trycket på nerven minskar. Vid operationen så ser man till att klyva det tvärgående ligamentet helt, då är nerven fri och symptomen försvinner. Operationen görs i lokalbedövning, sjukskrivning 3-5 veckor beroende på arbete. Resultatet av en operation är ofta mycket bra. Patienten upplever en momentan effekt på symptomen direkt efter operationen, i vissa fall behöver patienten hjälp med träning av en arbetsterapeut efter operationen.
bottom of page