top of page

Handoperationer

Alla operationer som vi utför på händer görs i lokalbedövning, en s.k. handblockad. Nålarna vi använder för bedövning är mycket tunna så sticken känns inte så mycket och bedövningen är inget man behöver oroa sig för.

Alla operationer i händerna utförs i blodtomhet, en blodtrycksmanschett sätts runt handleden och blåses upp. Då blöder det inte i operationsområdet vilket underlättar operationen. Trycket av manschetten runt handleden kan först känns besvärande men minskar sedan. Efter operationen får patienten ett bandage runt handen. Planera hemresan efter operationen, du bör inte köra bil hem.

Stygnen i såret tas bort efter 2–3 veckor hos distriktssköterska eller hos oss. Sjukskrivningslängden varierar mellan olika operationer och beroende på vilka arbetsuppgifter man har.

Vid alla operationer svullnar handen och fingrarna något men normalt så försvinner svullnaden i handen succesivt och helt efter någon månad. Efter operationen får du ett skriftligt träningsprogram för att komma i gång snabbare med handens funktion. Efter vissa handoperationer behövs även en remiss till arbetsterapeut.

bottom of page