Handoperationer

Alla operationer som vi utför på händer görs i lokalbedövning i en handblockad. Eftersom nålarna vi använder är mycket tunna så känns inte sticken så mycket och bedövningen är inget man behöver oroa sig för.

Alla operationer i händerna utförs i blodtomhet, en blodtomhetsmanschett sätts nere runt handleden och blåses upp. Därmed hindrar man blodet från att komma ut i handen, kirurgen ser bättre vilket underlättar själva operationen. Efter operationen, räkna med att bli hämtad eller åk taxi, du skall inte köra hem själv.

Stygnen tas bort 2-3 veckor efter operationen hos oss eller distriktssköterskan. Sjukskrivningslängden varierar mellan olika operationer och vilket arbete man har.

Vid alla operationer svullnar handen och fingrarna, oftast lägger sig svullnaden efter några månader. Det går att reglera detta om man har handen i högläge ovan hjärtat samt är aktiv med rörelse av fingrarna efter operationen.

TRIGGERFINGER / KNÄPPFINGER / SPRÄTTFINGER


Böjsenan till ett eller flera fingrar kan svullna lokalt. Senan glider sämre då i sin senskida och kan ge smärtsamma upphakningar. Denna låsning kan åtgärdas med en klyvning av de tvärgående ligamenten och senskidan så att senan kan glida fritt igen. De flesta patienter klagar över att fingret/fingrarna hakar upp sig när man först böjt fingret och sedan skall räta ut detsamma. Ibland måste man hjälpa till med den andra handen och räta ut fingret passivt. Massage av handflatan eller stötvågsbehandling har ingen positiv effekt på problemen. Målet med en operation är att ge senan utrymme så att den kan glida fritt. Det görs i lokalbedövning, man öppnar ett litet snitt i det distala böjvecket i handflatan precis ovanför senan som är inblandad. Klyver upp senskidan i ett litet område, känner att senan löper fritt utan upphakning. Sjukskrivning 3-4 veckor beroende på arbete. Som slutresultat kan man förvänta sig momentan förbättring utan upphakningar. Oftast mycket bra resultat, sällan behov av hjälp med mobilisering av arbetsterapeut efter operation.
CARPALTUNNELSYNDROM (CTS)


CTS innebär nattlig smärta samt domningar i tummen, pekfinger och långfinger är vanliga symtom. Ofta måste man gå upp nattetid och skaka handen. Men man kan även ha det dagtid när man t.ex. cyklar, kör bil och håller i ratten, talar i telefon. Besvären uppkommer av att en nerv (medianus nerven) i handflatan blir klämd. Det beror på svullnad i mjukdelarna under nerven som pressar upp den mot ett tvärgående ligament. Om inklämningen får fortgå under en längre tid kan nerven få en permanent skada. Diagnosen ställs vid undersökningen. Ibland måste man komplettera med ett EMG/ENG, där man mäter nervledningshastigheten i nerven. En vanlig behandling är en s.k. nattskena. Den håller handleden utsträckt så att nerven kläms mindre och man vaknar inte av att handen domnar på natten. Opraktisk att använda dagtid för de patienter som har besvär av domningar då. En del provar inflammationshämmande tabletter oftast med tveksam effekt. De patienter som har dålig effekt på nattskena eller annan icke kirurgisk behandling behöver överväga att genomgå en operation för att lätta på det tvärgående ligamentet så att trycket på nerven minskar. Vid operationen så ser man till att klyva det tvärgående ligamentet helt, då är nerven fri och symptomen försvinner. Operationen görs i lokalbedövning, sjukskrivning 3-5 veckor beroende på arbete. Resultatet av en operation är ofta mycket bra. Patienten upplever en momentan effekt på symptomen direkt efter operationen, i vissa fall behöver patienten hjälp med träning av en arbetsterapeut efter operationen.